1. marraskuuta 2011

Aika päästää irti


Tuli eilen katseltua vanhoja valokuvia ja muisteltua omaa edesmennyttä hevostani. On jo pitkään ollut haaveissa uusi oma hevonen, mutten ole vielä pystynyt päästämään irti vanhoista muistoista. Olkoon tämä uusi alku =) :
Isäni lupasi minulle, että saan oman hevosen 10-vuotiaana. Sainkin ensimmäiseni juuri ennen 11-vuotis syntymäpäivääni. Katseltiin yhdessä lehti-ilmoituksia (silloin ei ollut tietoakaan mistään hevostalli.net -sivuista vaan Keltaisesta Pörssistä etsittiin) ja löydettiin lyhyt ja ytimekäs ilmoitus lehden alalaidasta: Myydään sh ruuna, harmaa harja.
Päätettiin mennä katsomaan ja  siellä minua odotti jokseenkin menestynyt ex-suomenhevosravuri, Samooja ("Sami", "Samuli"..). Se oli minulle aivan liian iso ja melkein lensin selästä ensimmäisellä ratsastuskerralla. Muistan sen kauhistuksen tunteen, kun kuulin isäni suusta sanat "me otetaan se... se on hyvännäkönen..." :O


Tämän kuvan sain mukaani tallilta, jolta Samuli ostettiin.
 Ensimmäiset kuukaudet olivat yhtä helvettiä. :D Sami oli sitä mieltä, ettei "hidasta" ollut olemassakaan. Voi kuinka monet kerrat vain itkin ja pelkäsin siellä selässä, kun en jaksanut pienillä käsilläni pitää hevosta allani.
Onneksi avuksi tuli eräs ratsuttaja, Lilli... Sukunimeä en valitettavasti muista, mutta muistan, että se poltti röökiä ratsastaessaan. Tavoistaan huolimatta Lilli oli loistava. Päiviä kului, varmaan vuoden verran, kunnes lopulta löysimme yhteisen sävelen hevoseni kanssa. Kiitos Lilli, että jaksoit kaikki ne itkuiset kerrat ja pakotit minut pysymään selässä kerta toisensa jälkeen.

Varmaankin ekoja kisojamme. Hurjat 50cm!

Olin aina tuntenut vetoa esteratsastukseen ja aloin harjoittelemaan Samin kanssa. Siitä kuoriutuikin oikein unelmahyppääjä, joka lopulta ylittikin 120cm vallan sujuvasti. Hyppääminen näytti kuulemma todella hurjalta maasta katsottuna, mutta selästä se tuntui kuin olisi vain lentänyt esteiden yli. Se tuntui niin vaivattomalta.
Samulista tuli minun hevonen. Se ei pysynyt melkein kenenkään muun käsissä kuin minun ja se tuntui hienolta silloin. Hieman hassua nyt kun miettii, mutta ymmärrettävää, olinhan sentään lapsi ^^.

Sitten alkoivat ongelmat. Tuli ähkyjä ja hankoside meni ajettaessa. Samilla tuli ikää, eikä se enää jaksanut niin paljoa. Elämänsä viimeiset vuodet mentiinkin rennosti maastoillen.

Viimeinen kesä laitumella.
Talvella noin kolmisen vuotta sitten luultiin, että Samuli oli taas saanut ähkyn, mutta se ei loppunut. Kävelytin sitä ties kuinka kauan lumisateessa. Tuntui että eläinlääkärillä kesti ikuisuus. Sitten Sami lyyhistyi kerta toisensa jälkeen. Urheasti se seurasi minua ympäri kenttää vaikka näkyi, että sitä sattui liikaa. Se nojasi päällään oikealle olkapäälleni ja pysähtyi.
Eläinlääkäri tuli paikalle ja lähdin taluttamaan Samia tallin eteen. Yritin saada sen liikkumaan, ettei se kaatuisi oven eteen. Kannustin sitä. Se yritti, muttei pystynyt. Silloin Sami kaatui viimeisen kerran. Sitä sattui niin paljon, että se hakkasi hampaillaan jäätä allaan, eikä se näky unohdu Ikinä, ei Koskaan. Eläinlääkäri laittoi piikin ja äkkiä kaikki oli ohi. Kaunis, uskollinen ja kiltein maailmassa.


Nyt olen purkanut kaiken ja on vihdoin aika päästää Samooja menemään. Nyt loppui itsensä syyttely ja kaikki muu turhuus. On aika mennä eteenpäin. Ja kuka tietää... Ehkä ensi kesänä seisoo tallissa uusi rakas. ;)


  •  Here are some pics of my deceased horse. He died about three years ago and I've been missing him so much. But now It's time to move on. Sorry, I'm too lazy to translate the whole text. Please use the translator, although the translations are quite horrible. =)

2 kommenttia:

  1. Sen ratsuttajan nimi oli Liv Hanelius. Lilliksi kutsuttiin, nykyjään jossain tanskassa tai hollannissa kilpailijana ja ratsuttajana kouluratsastuksessa... :) Prkeleen hyvä ratsastaa, luonteeltaan melko persoonallinen... :D

    VastaaPoista
  2. Aivan! :D Livhän se olikin joo. Kuulinkin, että jossain siellä se nyt ratsuttelee. =)

    VastaaPoista

Copyright © Only the space between us | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com